Print Friendly and PDF

Translate

Marvel, ne zaman uyanacaksın?

|

 

Veri Yönetimi

Marvel, ne zaman uyanacaksın? Uyandırılmak istiyor ama sonuna kadar gitmekten korkuyor

Ynet, İSRAİL – 23 Eylül 2022

MOSSAD için çalışan İsrailli süper kahraman Sabra'nın sinematik evrene dahil edildiğini duyurmasının hemen ardından gelen protestolar üzerine Marvel alarma geçti ve karakterde değişiklikler yapılacağını duyurdu. Marvel Sinema Evreni’nin en çok beklenen projelerinden biri olan "Kaptan Amerika: Yeni Dünya Düzeni"nin oyuncu kadrosuna İsrailli süper kahraman Sabra'nın dahil edileceğinin şaşırtıcı bir şekilde açıklanmasından bir hafta sonra yer yerinden oynadı.

Orta Doğu’da mevcut iklimde, Marvel'in Sabra'nın “Kaptan Amerika”ya dahil edileceğini açıklaması, benzin deposuna atılan yanan bir kibrit gibidir. Büyük ve küçük ekranda kültürel temsilin mevcut mayın tarlasında her şey bir patlamanın sebebi olabilir ve bu patlamalar her gün gerçekleşiyor - ana şirket Disney ve Marvel'in hiç bitmeyen çabalarına rağmen.

Son yıllarda, Marvel'in kültürel temsilde marjinal/dezavantajlı gruplar ve azınlıklar için yeterli rol sağlama ve genel olarak mümkün olduğunca sosyal adaletin farkında olmaya çabalama girişimleri göze çarpmaktadır. Ancak bu girişimlerin büyük bir bölümünün ön plana çıkmaması Marvel'ın önünü kesiyor ve bazen ilgili taraflarda öfkeye sebep oluyor: Liberaller ve ilericiler, rolü kısmi veya hileli buluyor veya yeterince ağırlıklı olmayan temsilden şikayet ediyorlar ve muhafazakarlar ise temsile kökten karşılar.

Gerçek dünyadan gerçek kahramanlar

Marvel Comics, ortaya çıktığı ilk günlerinden beri ilerici kimliği taşıdı. Aslında şirketi sosyal/politik gündeminden ayırmak zor, çünkü Marvel'a ABD'de popüler çizgi romanların öncüsü olan (Amerikalı bir çizgi roman yayıncısı, Time Warner'a bağlı Warner Bros.'ın alt kuruluşu) DC Comics'e karşı bir kimlik kazandıran da bu gündemi oldu. Kimlik oluşturma ve başarı yakalama bakımından, 1930'ların sonlarında "Timely Publishing" adı altında kurulan Marvel, DC'ye ve onun popüler yıldızlarına (Süpermen, Batman, Green Lantern, The Flash, vb.) karşı yıllarca bocaladı.

Marvel’ın çizgi roman yazarlarından Stan Lee, illüstratör Jack Kirby ile birlikte "Fantastik Dörtlü" adı altında bir grup süper kahraman yarattı. Kasım 1961'de, Fantastik Dörtlü'nün başrolde olduğu ilk sayı gazete bayilerine ulaştı ve bir devrim başladı. DC'nin mükemmele yakın kahramanlarının aksine, Marvel’ın iyiliksever ve pastoral kişiliklere sahip kahramanları, o zamanların çizgi romanlarına hakim fantastik dünyalarla çatışıyordu. Lee'nin kahramanları gerçek dünyada yaşıyordu (Gotham, Metropolis) ve gerçek dünya sorunlarıyla karşı karşıya kalıyorlardı. Ve hepsinden önemlisi, DC’nin muadil karakterlerinde büyük ölçüde bulunmayan niteliklerden - benmerkezcilik, dar görüşlülük, kibir, ahlaki kararsızlık ve daha fazlası – bunlarda da mevcuttu. O günün anlayışına göre süper kahramanların insâni zaaflarının sergilenmemesi gerekiyordu, çünkü onları sempatik yapan insanüstü nitelikleriydi.

Fantastik Dörtlü'nün hikayelerini yayınlamaya başlamalarından iki yıl sonra, Lee ve Kirby Eylül 1963’te "X-Men"i yarattılar. (X-Men hikâyesinin özü, hikâyede mutantlar olarak gösterilen ama gerçek hayattaki tüm azınlıkların - Müslüman bir toplumda Şiiler veya Hristiyan bir toplumda Paganlar gibi - veya içerisinde bulundukları toplum tarafından ayırımcılığa uğrayanların farklılıkları ne olursa olsun diğer insanlar gibi onların da insan türüne ait olduklarıdır. X-Men çizgi romanı multikültürel merkezliğin çektiği sorunları temsil eder. Karakterler farklı etnik grup ve ülkelerden gelir.) Farklılıkları nedeniyle zulüm gören bu süper kahramanların ABD'de sivil haklar mücadelesinin gündeme damgasını vurduğu 1960'larda ortaya çıkması oldukça anlamlıydı. Marvel tarafından yayınlanan başka çizgi romanlarda da konu gündemde tutuldu. Ana akım çizgi romanlarda ilk kez bir siyaha yüksek rol verildi: "Kara Panter"

Marvel'in başarısının sırrı, Lee'nin net sosyal gündeme odaklanmayı reddetmesinde ve okuyucularına fantastik hikayeler kisvesi altında tamamen basit sosyal manifestolar sunmasında yatıyor. Şirketin çizgi romanlarının en başarılısı, eğlence unsurundan vazgeçmeden, sosyo-politik gerçeklerin yanı sıra kinetik aksiyon ve bol mizahın bir karışımını sundu. Böylece şirket, 1970'lerden itibaren kahramanlarını gerçek hayattaki çatışmalarla daha gerçekçi ortamlara yerleştirmeye başlayan rakip DC'yi de derinden etkileyen bir düzeyde sahada lider bir güç haline geldi. Yıllar içinde içeriğinin popülaritesi açısından iniş ve çıkışlara rağmen (özellikle şirketin iflas işlemlerine başladığı 1990'ların ortalarında), Marvel, 2009 yılında Disney Corporation tarafından satın alınana kadar alanında lider güç olarak kaldı.

https://www.ynet.co.il/entertainment/article/h1rjbwuwo#autoplay

*

Marvel, ne zaman uyanacaksın?

Doğu Batı Araştırmaları’nın konuya ilişkin yorum ve analizi:

-Veri yönetiminde ustalık-

Batı kendini yeniden yenilemek için kültürel, dinsel, toplumsal ve siyasal patinajlarından kurtulma peşinde. Bu çabanın ilk göze çarptığı alan, dinler tarihi ve antropolojik araştırmalar branşları. Dinler tarihi araştırmaları mitolojik evrenin de kapılarını açmaktadır. Mitolojik ve fantastik evren denilince de Marvel yapımları, üzerine mercek tutulmayı hak etmektedir. Marvel ekolü, mitolojinin yeniden yorumlanması ile edebiyat ve felsefeden transfer edilen argümanların senteziyle karşımıza yepyeni bir inançlar tasavvufu, menkıbeleri ve tanrısal yol çıkarmaktadır. Neredeyse tüm dinlerin mistik boyutları ve olağanüstü genişlikteki mitolojik evren, Marvel yapımlarının monopolüne girmiştir.

Marvel filmlerinin anlaşılabilmesi için başta ABD olmak üzere Batı'nın son yetmiş yılının psikanalizin yapılması gerekmektedir. Konuyu İsrail'in Sabra kahramanının ötesinde ele almak bir zorunluluk. Bu sebeple Batı artık klasik insanın sınırlarını aşmış ve bir U dönüşü yapmadan yoluna devam etmek isteyen, gelişmemiş kitlerle aynı performans kategorisinde bulunmak istemeyen yani tanrılaşma sürecine girmek eğilimindedir. Bu eğilimin Marvel filmleri ile tatmin edilme olasılığı yüksektir. Marvel filmlerini bu bağlamda çağdaş zamanların güncellenmiş mitolojisi olarak bakmak da gerekmektedir.

“Kaptan Amerika: Yeni Dünya Düzeni”, Batı'nın büyük hayalleri, tasarımı ve vizyonu açısından değerlidir. ABD ve Batı kültür değerlerinin sinematik evrende değişim ve dönüşümden geçerek yeni mitolojik evren olarak dizaynına Marvel çok ciddi katkı yapmaktadır.

Diğer taraftan en aşağıdaki dezavantajlı uluslar ve toplumlar ile en avantajlı grupların gereksinim duyduğu tanrılaşma olgusunu iki ucu yeni bir kambinasyonla işlemesi de önemlidir. Wakanda krallığı (Kara Panter) filmi en alttakilerin gereksinimlerini ifade etmektedir. Dolayısıyla Marvel aslında küresel dönüştürücü misyonu ile hareket etmektedir ya da ürünleri böyle bir sonuç üretmektedir.

 

Yapımlarıyla Marvel ne yapmaktadır?

Yapımlarıyla, yüksek misyonlu olduğu ayan beyan ortadadır Marvel'in. Senaryolarından çizgilerine ve efektlerinden kostümlerine sihirli bir elin Marvel'e müzahirliği açıktır. Gelişkinlik ve derinlikleriyle Marvel yapımları dünyanın ortalama 50 yıl önünden gitmektedir. Daha 1960'larda yapımlarında maddenin ve zihnin mikro ve makro süreçlerdeki dönüştürücü gücünü ele almıştır. Fantastik görünüm altında Marvel zihin açıcılık yapmaktadır, gözüken değil esas mesaj, verilenden verilmeyenin çıkarılmasını sağlayıcılık esas mesaj.

Verilmek istenen mesaj nasıl verdirilir?

Mesaj, tanrısal yürütmedir, verilmek istenen mesaj, yetenek, kabiliyet ve gayret sahipleri üzerinden iletilir, himaye ve müzahirlik rollere göre gelir. Marvel yapımları yüksek mesajların iletiminde rolünü hakkıyla ifa etmiştir.

Yüklenmiş bir misyonun varlığı, rolün toplumsal bir karşılık sahibi olup olmamasından anlaşılır, yüksek mesaj yüksek karşılık bulur, yoğunlaşmanın varlığı yaptırım gücü sahibidir, yürütmeye etki kendiliğinden alınan sonuçtur, sonucu sağlayan verilen emek ve hüsnüniyettir. (Doğu Batı Araşt.)

25 Eylül 2022

Turque Diplomatique

Doğu Batı Araştırmaları Enstitüsü

Yorum ve Analizleriyle Uluslararası Gelişmeler


Önceki Yazı
« Prev Post
Sonraki Yazı
Next Post »

Benzer Yazılar